Вшановуючи значення хліба у нашому житті, бібліотекарі закладу провели кейс заходів зі здобувачами освіти 4-их та 5-их класів, присвячених вихованню поваги до праці хліборобів, бережного ставлення до хліба, ознайомили з цікавими фактами про нього.
Як навчити дитину поважати хліб? Ми, українці, – люди гостинні, гостя приймаємо хлібом-сіллю та щирим серцем. Хліб, калиною заквітчаний (бо ж калинова вітка - хлібові тітка) завжди на святковому столі займає чільне місце. Яка б подія не відбувалася – хліб князює на столі… В давнину люди говорили: «Є хліба достаток - ти і господар, і статок», «Нема щастя-долі без хліба доволі», «Є хліба край - то й під вербою рай»… Народна мудрість, напрацьована віками… Змінилося життя й потрощило безліч старих уявлень, принесло нові знання, створило нові взаємини між людьми, але Хліб, Хліб-годувальник залишився на почесному місці.
У кожного з нас свій хліб. Кожен по-своєму його пам’ятає, сприймає, добуває, цінує. Але є для всіх без винятку одне спільне: він є основою основ життя кожної людини.
Про хліб, про ставлення до нього бібліотекарі закладу розпвідали під час бібліотечної години спілкування. Діти ознайомилися з цікавими фактами про хліб, прочитали оповідання Івана Багмута «Шматок пирога» та створили лепбук «Хліб - усьому голова». Як говорять у народі: «Якщо Івась не навчиться хліб шанувати, то й Іван не шануватиме!».
Про хліб поети складали вірші, з вдячністю згадували різні випадки з життя, пов'язані з хлібом: Максим Рильський, Людмила Кравець, В. Грінчак, Г. Демченко, Микола Олійник, Олександр Ковінька та ін. Їхні вірші читали діти своїм однокласникам.
Щоб діти наші зростали в гарних традиціях ушанування хліба, під час годин спілкування згадали звичаї «хлібування» (обсипання зерном молодят, новонароджених, щоб зерно достатку, доброти і поваги до хліба западало в їхню душу змалечку). Звичай «посипання» зерном господи нагадав дітворі щасливі дні зимових свят.
Селянський теплий свіжий запашний хліб! З великою пошаною український народ ставиться до хліба, нагороджуючи його різноманітними епітетами: чистий, пахучий, добрий, ніжний, гарний, теплий, вічний, святий. Воістину святий і величний наш Хліб!